Anonieme Alcoholisten
Vlaanderen
078 05 27 27 - Altijd bereikbaar
AA
Vlaanderen
078 05 27 27

info@aavlaanderen.org

link
link

AA Vlaanderen biedt je deze website aan en de hulp van 328 groepen met wekelijks 404 vergaderingen, je vindt ons overal. Het Algemeen Dienstbureau (ADB) is altijd bereikbaar via E-mail. Via telefoon tijdens de kantooruren. Het kantoor is open op maandag, dinsdag en donderdag van 9u tot 12u en van 13u tot 16u.

44 vragen en antwoorden.

Wat is alcoholisme?

Er zijn meerdere idee├źn verspreid over wat alcoholisme werkelijk is.

De meest zinvolle verklaring voor de overgrote meerderheid van de AA-leden is dat alcoholisme een ziekte is, een progressieve ziekte, die nooit kan genezen, maar die zoals sommige andere ziekten wel kan gestabiliseerd worden. Als we het nog verder uitdiepen blijkt dat vele AA'ers menen dat de ziekte een combinatie vormt van een fysieke overgevoeligheid voor alcohol plus een geestelijke obsessie voor de drank, die ongeacht de gevolgen ervan, niet door wilskracht alleen kan gebroken worden.

Vooraleer kennis te maken met AA, denken vele alcoholisten, die niet kunnen stoppen met drinken, van zichzelf dat ze moreel zwak, of wellicht dat ze geestelijk onstabiel zijn. Het AA concept bestaat er uit dat alcoholisten zieke mensen zijn die kunnen herstellen wanneer ze een eenvoudig programma willen volgen dat reeds succesvol bleek bij meer dan twee miljoen mensen.

Eens het alcoholisme op gang gebracht, is er moreel gezien niets verkeerd door het feit dat men ziek is. In dit stadium is er geen sprake meer van vrije wil, omdat het slachtoffer zijn controle over de alcohol kwijt is. Het belangrijkste punt is echter dat men inziet dat men ziek is en gebruik maakt van de hulp die geboden wordt. De wil om 'beter te worden' mag echter niet ontbreken.

Uit ervaring blijkt dat het AA-programma succesvol is voor iedere alcoholist die eerlijk is in zijn verlangen om de drank op te geven; het is niet effectief voor hen die niet absoluut willen ophouden met drinken.

1992 Alcoholics Anonymous World Services Inc.